Beszámolók
Aventinus Stúdió
+36 20 428 4304, +36 1 316 7064
aventinus@aventinus.hu
Intenzív olasz tanfolyamok árak kezdési időpontok szállás programok hasznos információk jelentkezési lap
általános olasztanfolyam szaknyelvi tanfolyamok

Beszámolók a római nyelviskoláról

"2016. őszén vettem részt a Torre di Babele nyelvtanfolyamán, melynek keretében négy csodálatos hetet töltöttem Rómában. Kiutazás előtt vettem néhány órát Krisztinától, és milyen jól tettem! Az iskolában ugyanis az oktatás az első perctől olasz nyelven folyt. Ez először ijesztőnek tűnt, de a kezdeti ijedtség kb. 5 percig tartott, hiszen mindenki ugyanabban a cipőben járt. A felmérő teszt után az újonnan érkező diákokat beosztották a tudásszintjüknek megfelelő csoportba. Én a csodálatos Manuelához kerültem, aki egy kivételes képességű, született tanár és pedagógus. Különösen izgalmas volt, hogy a világ minden tájáról érkeznek tanulók. Bár már rég jártam iskolába, és akkor nem nagyon szerettem igazán tanulni, a Torre-ban minden nap élményszámba ment, különösen a multikulturális közeg miatt. Imádtuk a szüneteket is, amikor átsétáltunk a szomszédos Costa Rica Bar-ba egy jó kávéra. A baristák és pincérek ott tovább folytatták okításunkat, kérés nélkül javították ki a nyelvtani hibáinkat : ).

Iskola után pedig nyakamba vettem a várost, és olyan helyekre is eljutottam, ahova egy átlagos turistának nem engedi az ideje. Különleges élmény volt a rómaiak mindennapjait élni, velük együtt zötykölődni a metrón, enni a porchettás paninót és a cacio e pepe-t... Természetesen az iskola is rengeteg programot szervez a tanulóinak, a vezetett városnézéstől kezdve a főzőtanfolyamon át, az olasz gesztusok elsajátításáig. Én a szálláskeresést is az iskolára bíztam. Leírtam, hogy mire lenne szükségem, és ők megtalálták nekem az álomlakást, egy tőzsgyökeres római házigazda otthonában, ahol a mindennapi nyelvgyakorlás felbecsülhetetlen lehetősége is megadatott, nem beszélve arról, hogy házigazdámban egy páratlan embert ismerhettem meg, akivel azóta is napi szinten tartjuk a kapcsolatot. Aki vállalkozik erre a római nyelvtanfolyamra, annak garantálom, hogy életre szóló élményben lesz része. Életem legjobb befektetése volt ez a 4 hét, alig várom, hogy visszatérhessek!

(Gabi, 48 éves)

 

"Szinte minden nap eszembe jutnak a Rómában töltött napjaim, pedig lassan két éve volt, hogy a Torre di Babele nyelvkurzusán vettem részt.Minden nap délelőtt iskolában voltunk, ám nagyon kötetlenül, jó hangulatban teltek az órák. Nem volt nehéz dolgom jó barátokra találni, mert mindenki nyitott és befogadó volt az elejétől kezdve.Sokakkal azóta is tartom a kapcsolatot. Rengeteget fejlődött tudásom, nagyon jók voltak a tanárok és a csoporttársaim is sokat segítettek. Egy kis lakásban laktam olasz lányokkal. A délutánokat barátaimmal töltöttem a városban vagy a tengerparton, sőt Firenzébe is eljutottam.Életem egyik legnagyobb élménye volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!"

(Kata, 18 éves)

Nagyon kellemes egy hetet töltöttünk Rómában szeptember első hetében tavaly. Délelőttönként iskola, délután pedig irány a tengerpart, vagy városnéző körút, esetleg a Villa Borghese..Első nap reggel a teszt megírása és elbeszélgetés után besoroltak minket szintekre, akkor 6-osba, majd pedig a délelőtt első fele, ismertető volt: iskolai programokról, időbeosztás, a város bemutatása, kerületekről, közlekedésről. Majd elkezdődtek az órák, nagyon örültünk, hogy szimpatikus tanárt kapnunk, sajnos a nevére nem emlékszem, középkorú humoros, nápolyi, sármos, és érződött, hogy nagyon kedvelt minket és a csoportot. Látszott rajta, hogy imádja a tanítást, lelkes és érdeklődő. Az órák játékosak, de mégis komolyak, rendkívül hasznosak voltak, nyelvtan, szövegértés, hallgatás, beszélgetések, csoportos feladatok, egyéni feladatok is. Reggel 9-től 1-ig tartottak az órák, ebédidővel, és azon kívül még két szünettel. Azért el is fáradtunk a végére, megforgatta a tanár úr az agytekervényeinket, néha már logikai feladatok is voltak. Jólesett utána az úszás vagy a séta:) Aktív egy hét volt az biztos.

A csoport megosztása, két magyar, azaz mi két lány, egy török lány, egy szicíliai-német lány, egy portugál-német fiú, egy líbiai lány, egy svájci fiú, és egy török-svájci fiú, egy lengyel lány, egy dél-amerikai lány, nagyon vegyes korosztály a 20-45-ig. És amin meglepődtem két olasz lány is tanult a csoportban, akik közül az egyik tanárnak készült azért iratkozott be, mert készült Írországba menni olaszt tanítani. Nagy élvezettel hallgattuk őket is, színes csoport volt. Egész nap olaszul beszéltünk, nemcsak az iskolában, a szünetben, a délutáni programokon, hanem a szállásunkon is, három olasz fiatallal laktunk együtt, gyakorlatilag míg el nem aludtunk addig beszéltük az olaszt. Nagyon intenzív volt, teljesen más így tanulni a nyelvet, mint itthon, hatalmas előny. Legalább két hét kell ahhoz, hogy még mélyebb legyen, mi kaptunk egy hét ízelítőt a helyi nyelvtanulásból. Vissza fogok menni egész biztos, de akkor én is két hétre legalább, egy hét kicsikét kevés, de persze nagyon izgalmas az is, hiszen nem mindenkit engednek el két hétre munkahelyről...Nekem nagyon nagy lendületet adott így is, a nyelvtanulásban. Hatalmas élmény, köszönöm szépen a szervezést így utólag is:)

(Bori 30 éves)

 

"Habár Olaszországban már több alkalommal is jártam, idén nyáron utaztam először Rómába, elsősorban nyelvtanulás céljából. A Torre di Babele nyelviskolában vettem részt néhány órán, és azt kell, hogy mondjam, jó döntés volt. Augusztus utolsó vasárnapján érkeztem meg az olasz fővárosba. Az idős hölgy, akinél laktam, igen kedves és segítőkész volt, és közel lakott az iskolához. Az iskolában először egy szintfelmérő tesztet írtunk, és csak a csoportok beosztása után kezdődött a tanítás. A tanárok nagyon kedvesek és szimpatikusak voltak, és már az első nap sikerült pár barátot szereznem. A napjaim úgy néztek ki, hogy 9 órától fél 1-ig a tanfolyamon voltam, majd néhány diáktársammal a nyakunkba vettük a várost. Igyekeztünk megnézni mindent, amit ennyi idő alatt látni lehet Rómában, utána pedig élveztük az esti életet. Természetesen részt vettünk az iskola által szervezett programokon is, többek között ellátogattunk a Trastevere negyedbe. Ami a nyelvtudásomat illeti, elég sokat fejlődtem, csupán ez alatt az egy hét alatt is. Sok barátra tettem szert, (a világ minden tájáról), nagyon megszerettem Rómát és az ottani életet. Nehéz lenne leírni mennyire jól éreztem magam, de annyi biztos, hogy elhatároztam, jövőre is megyek, akár több hétre!

(Fanni, 17 éves)

 

"Már háromszor vettem részt a Torre di Babele nyári kurzusain, és nagyon jól éreztem magam! Az órákon sok újat tanultam, és persze rengeteg barátot szereztem, és még arra is jutott idő, hogy Rómát jobban megismerjem. Ebben az iskola is segített, hiszen délutánonként érdekes programokat szerveztek. A szállás is mindig nagyon jó volt, egy hónapos ott tartózkodásom alatt soha nem volt honvágyam! Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a fajta nyelvtanulást."

(Ildikó, 19 éves)

 

"2006 nyarán két hétig lehettem a Torre di Babele Nyelviskola hallgatója Rómában. Elmondhatom, hogy életem egyik legszebb és legkedvesebb két hete volt. A nyelviskola Róma egy szép negyedében, egy villában található. A tanárok felkészültek, kedvesek és segítőkészek, az órák hatékonyan, de vidáman teltek. A tanulók a világ minden részéről jöttek, így nagyon színes, érdekes társaság gyűlt össze.Barátságok születtek a közös nyelv - az olasz - segítségével. Az órák 9-től 13-ig tartottak, kis szünetekkel. 13 óra után Rómával ismerkedhettünk egyedül, vagy az iskola segítségével.Programokat szerveztek nekünk és ha igényeltük, adtak mellénk Rómában élő, magyar segítőket. Én a barátnőmmel mentem, így délutánonként együtt jártuk a várost. Este írtuk a leckét, mert azt kaptunk bőven. A szállásunkról az iskola gondoskodott, több lehetőség közül választhattunk. Én egy helyi családnál akartam lakni. Egy olasz hölgynél volt külön szobám, és használhattam a konyháját is.

Őszintén mondhatom, hogy sokat fejlődött a nyelvtudásom, élveztem, hogy olaszul beszélhettem. Csodálatos élményekben volt részem az Örök Városban. Én szeretnék visszatérni Rómába és a Torre di Babele Nyelviskolába, remélem, sikerülni fog. Mindenkinek csak ajánlom!!!"

(Hédi, nyugdíjas)

Szüleimnek hála 2013 augusztusában lehetőséget kaptam egy 3 hetes római nyelvtanfolyamra. Izgalmasnak ígérkezett, főleg, hogy először utaztam el ilyen messzire, ilyen sokáig és egyedül. Ja és Rómában is ekkor jártam először.

A szállásom busz- és metrómegálló közelében volt, nagyon kellemes, barátságos környezetben. Saját szobát kaptam, volt klíma és wifi is a szálláson, és a vendéglátóm is kedves és segítőkész volt. Szerencsére a nyelviskola is a közelben volt (kb. 15 perc gyalog vagy 3 buszmegálló) és boltot is találtam a közelben.

Első nap a nyelviskolában, délelőtt írtam egy szintfelmérőt, ami alapján beosztottak egy csoportba, majd délután tartottak egy tájékoztatót Rómáról, a hétköznapi életről, hogy mire érdemes odafigyelni és hasznos tanácsokkal láttak el minket (angolul és olaszul is meg lehetett hallgatni. Én délelőttönként jártam be, az órák gyakran kint voltak az iskolához tartozó barátságos kis kertben, de amikor nagyon meleg volt akkor a légkondicionált tanteremben tartottuk az órákat. Tankönyv alapján tanultunk, de gyakran az adott témához kapcsolódóan kaptunk interaktív feladatokat, és ezáltal sokszor jobban megismerhettük a csoporttársaink hazáját. Ez talán az egyik legnagyobb előnye ennek a nyelviskolának, a világ minden tájáról érkeznek ide diákok, nekem, ha jól emlékszem 8 különböző országból érkező csoporttársam volt. A magam 17 évével messze a legfiatalabbnak számítottam a csoportjaimban, az átlag kb. 25 és 40 között lehetett. Két hét után kellett egy „témazáró dolgozatot” írnom, ami alapján következő csoportba léphettem. Mind a két csoportban nagyon szimpatikus és kedves tanárunk volt, gyakran jöttek segítők is, akik tanárnak készültek és itt gyűjtöttek tapasztalatot.

A nyelviskola mellett szabadidő is volt bőségesen, ilyenkor indultam el fölfedezni a várost, megnézni a műemlékeket, nevezetességeket vagy éppen a tengerpartot, ahova sima metrójeggyel ki lehet jutni. A nyelviskola is biztosított sok lehetőséget a városnézéstől kezdve, a főzőtanfolyamon át, a trasteverei vacsoráig. Hétvégente tudtam egész napos, nagyobb túrákat is szervezni, de a délutáni alkalmak alatt is meg lehetett nézni jó néhány érdekességet.Összességében én nagyon élveztem ezt az utazást és valamikor még biztosan szeretnék visszatérni nem csak Rómába, hanem a Torre di Babele nyelviskolába is!

(Gyula 17 éves)

 

"2006-ban nyílt lehetőségem arra, hogy Rómába utazhassak, és megismerhessem a Torre di Babele olasz nyelviskolát. Két hét iskolábajárás után sok-sok élménnyel és igazán hasznos tapasztalatokkal tértem haza.Egy kedves ismerősömmel mentem. Egy csöndes római utcában, a Piramide  metrómegálló közelében laktunk, egy négy szintes ház tágas, kellemes lakásában. A lakástulajdonos hölggyel ritkán, többnyire csak esténként találkoztunk. Izgalmas próbatétel volt számomra a helyiekkel való kommunikálás, a péknél, a piacon, a boltokban.Az iskolában egy írásbeli, majd szóbeli szintfelmérést követően osztottak a megfelelő csoportba. Tanáraim felkészültek, okosak, kedvesek, nyitottak és segítőkészek voltak. Csoporttársaim között amerikai, vietnami, német és ausztrál is volt, egyetlen közös nyelvünk pedig az olasz volt, szinte észrevétlenül napi feladatunkká vált az egymással való való társalgás, ismerkedés. Délutánonként jártuk a várost, ismerkedtünk a gyönyörű látnivalókkal, amelyek szinte kifogyhatatlanok. Felejthetetlen és egy életre szóló élmény marad számomra az utazás, a tanulás, az olaszok temperamentuma, jó kedélye, segítőkészsége. Szívből ajánlom mindenkinek a Torre di Babele Nyelviskolát, ahol nem csak a nyelvtant, az olasz nyelv ismeretét adják át a lelkes tanárok, hanem ennél sokkal többet: bepillanthatunk az olasz emberek szokásaiba, megismerhetjük természetét, gondolkodásmódját. Olaszország múltját, kultúráját is  igyekeznek bemutatni. Korhatár nincs (csak alsó). Terveim között szerepel, hogy visszatérek még a római nyelviskolába.

(Csilla, 50 éves)