Hasznos tanácsok a tanuláshoz

Miért az olasz nyelvet választottad?

Minden bizonnyal azért, mert tetszik a nyelv, szereted Olaszországot, az olasz ételeket, érdekelnek az olaszok, szeretnéd érteni, mit magyaráznak mindig olyan lelkesen. Ez mind nagyon jó motiváció, ami a tanulást megkönnyíti. Amit az ember szívesen csinál, az sokkal hatékonyabb, mint az, amit nem. Az olasz nyelvvel foglalkozni pedig csak jókedvvel, lendülettel lehet, hiszen az olaszok ugyancsak életvidámak, tele energiával, ez pedig a beszéd stílusukban is megnyilvánul. Ezt kell tőlük ellesni, átvenni. hiszen célod, hogy tudj velük társalogni, szeretnél olasz filmeket eredetiben megnézni, olasz dalok szövegét megérteni, közelebbről megismerni őket és nem utolsó sorban Olaszországba utazni és ott jól érezni magad. Az olaszok nagyon kedvesek, készségesek, gesztikulálva bármit elmagyaráznak, de nem beszélnek idegennyelveket, ezért érdemesebb velük olaszul kommunikálni. Sokkal vidámabb és kellemesebb lesz az itáliai út, és sokkal több információt is kapunk olaszul tőlük.

HOGYAN TANULJAK?

Először is lelkesen, de minimum érdeklődve, pozitívan. El kell hinned, hogy meg tudsz tanulni olaszul. Egy nyelvet már mindenki megtanult gyerekkorában, mégpedig az anyanyelvét, tehát a képesség megvan. Ha eddig nehézségeid voltak a nyelvtanulással, akkor lehet, hogy a módszeren kell változtatnod. Egy jó nyelvtanár is sokat tud segíteni ebben, át tudja adni saját lelkesedését! Motiváló, érdekes, szórakoztató módon állítja össze az óra anyagát, a te érdeklődési körödet figyelembe véve gyűjti össze a cikkeket, videókat, rövidfilmeket, hiszen az agy csak azt tudja könnyen befogadni, ami igazán érdekli. Ezért is nagyon fontos a jó tanár megtalálása. Ahogy pedig a híres pszichológus, Vekerdy Tamás is megállapította: „Öröm nélkül nincs hatékony tanulás”.

VÁLASSZ EGY KELLEMES ÉS NYUGODT HELYET!

Fontos, hogy jól érezd magad és ne zavarjon senki, arra tudj koncentrálni, amivel foglalkozol. Jól szellőztess ki a szobában, mielőtt leülsz tanulni, nagyon fontos, hogy az agy elegendő mennyiségű oxigénhez jusson, csak így tud megfelelően működni. A tesstartás is meghatározza a hozzáállást. Figyeld meg, hogyan tartod magad, ha valamire nagyon koncentrálsz, valami nagyon érdekel. Ha  összegörnyedsz és bóbiskolsz, az az unalom jele, ráadásul a tüdő is kevesebb levegőt kap ilyen testtartásban, márpedig ha nem jut elég oxigén az agyba, az  jóval hamarabb elfárad.

 

Péntek délután vagy este, fáradtan ne állj neki házi feladatot írni! Teljesen felesleges. Inkább menj sétálni, szórakozni, ne terheld túl az agyad, az eredmény ugyanis nem fogja tükrözni valódi tudásodat, sokkal rosszabb lesz.

Akkor foglalkozz a feladatokkal, ha jó kedved van, ki vagy pihenve és érdekel, amit csinálsz. Hosszú évek tanári tapasztalata ez.

Ha már valamennyit tanultál olaszul, kérj tanárodtól, vagy keress olasz cikkeket, videókat olyan témában, ami nagyon érdekel. Ezeket hallgasd meg nagyon sokszor. Egy-egy mondatot, kifejezést, ami nagyon megtetszett, ismételj el hangosan, artikulálva. Jó, ha az ember hallja a saját hangját, mint a kisgyerek. Hányszor elismétli ő is, amit hall, és élvezi, hogy tudja. Kedvenc olasz dalaidat is így hallgasd. Jó sokszor, ismételve! Hallgathatod az olasz rádiót is, rengeteg adó közül választhatsz az interneten is. Az  okostelefonod mindig kéznél van, használd ki azt is, buszon, villamoson iskolába, vagy munkába menet, autóval közlekedve, séta közben, bármikor.

NÉZZ ÉS HALLGASS OLASZ PODCASTOKAT!

Nagyon sok, hasznos, különböző tudás szintű és témájú kis videót találsz, amelyek segítik az olasztanulást. Most már óriási a választék az olasz youtuberek között is, akik fáradságot nem kímélve készítenek napi vagy heti rendszerességgel podcastokat, nyelvtani és különleges szóhasználatokat elmagyarázó videókat. És nem csak a hagyományos módon, az olasz nyelvről beszélve próbálnak segíteni, hanem, mint Alberto, különböző témákról is készítenek egy-egy kisfilmet. Így bőven lehet válogatni, mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt: a gasztronómiától kezdve, a híres olasz autók, a gyönyörű itáliai középkori városok történetén át, az egészséges életmódig. Ezeket is sokszor meghallgathatod, ez könnyű lesz, mert ami érdekel az nem untat, tehát kíváncsi vagy minden mondatára, így egyre több szót fogsz észrevétlenül megjegyezni.

(Íme néhány: Italiano autentico: A1 https://www.youtube.com/watch?v=4HI06dOBl8s,  B2 szint Casa Surace:https://www.youtube.com/watch?v=oKquOr3ZJpQ)

NÉZD MEG KEDVENC FILMEDET OLASZUL!

Érdemes felirat nélkül! Ha filmnézés közben a felirat olvasásával vagy elfoglalva, nem tudod élvezni sem a cselekményt, sem a hallott beszédet, a két szöveg annyira eltér egymástól. Nem írják le szó szerint az elhangzottakat. Ha úgyis nagyon jól ismered a filmet,  kívülről tudod a szövegét is. Ezt érdemes kihasználni!

„FŐZZ OLASZUL!”

Nézz videorecepteket. Rengeteg olasz főzős videó készült, amikből élvezetesen lehet szókincset, vidám életérzést és konyhai turpisságokat ellesni. Megismerheted a régiók saját, híres ételeit, hiszen az olasz konyha jóval színesebb, mint gondolnád. Egyáltalán nem ugyanazokat az ételeket eszik Északon, mint Délen, és nem csak pizzát és spaghettit fogyasztanak állandóan. Sokszor nézd meg ezeket a filmeket, közben el is készítheted a finomságot, mondd ki hangosan olaszul, hogy éppen mit csinálsz, ismételd a szakács szavait. (Remek recepteket találsz itt: https://www.youtube.com/watch?v=G9GIlQfaNXU)

Ha már jobban tudod a nyelvet, nézhetsz hosszabb videókat, híres olasz séfekkel készített interjúkat is. (Pl.„Storie di grandi chef” https://www.youtube.com/watch?v=icks5C1sSqI)

Így aztán, ha majd Olaszországban jársz, tudni fogod, hogy melyik táján mit érdemes megkóstolni feltétlenül.

 

Érdemes szókapcsolatokat tanulni, nem pedig egyes szavakat. Tudományos kutatások bizonyítják, és majd te magad is tapasztalni fogod, hogy sokkal könnyebb megjegyezni több tagból álló kifejezéseket, egész mondatokat. Az agyműködés ilyen, összefüggéseket könnyebben tárol.

Készíts kis cédulákat, amiket kiragasztasz jól látható helyekre, így napjában többször rápillantva, könnyen bevésődik a memóriába. A cédulákra írhatod például: az igeragozásokat, a névelőket, a színeket, vagy bármit, amit jónal látsz. Kedvenc idézeteidet is megtanulhatod olaszul. Tanároddal fordítsd le őket, majd ezeket is helyezd el a lakás különböző pontjain.

OLVASS OLASZUL!

Újságcikkeket, blogbejegyzéseket, krimiket, regényeket, bármit, ami érdekel. Nem kell szótáraznod, a szövegkörnyezetből ki fog derülni az adott szó jelentése. Ha már sokszor fordul elő ugyanaz a szó, és még mindig nem fejtetted meg a jelentését, akkor megnézheted a szótárban. Többször is olvasd el a cikket, könyvet, anélkül, hogy külön nekiállnál a szavakat megtanulni. Éles helyzetben elő fognak jönni a megfelelő kifejezések! Észrevétlenül rögzülnek, használatuk automatikussá válik, úgy, hogy a tanuló nem is tud róla és maga is meglepődik. Saját tapasztalatom is alátámasztja ezt. Próbáld ki te is!

HASZNÁLJ EGYNYELVŰ OLASZ SZÓTÁRT!

Nagyon sokat lehet vele tanulni, és nem csak akkor, ha már jól tudod a nyelvet. Már a nyelvtanulás kezdetén érdemes rászokni az egynyelvű olasz szótár használatára. A keresett szó magyarázatán kívül találsz benne szinonimákat, példamondatokat, ezekkel pedig sok további keresgélést spórolsz meg magadnak. Kiváló szótárakat találsz pl. a Corriere della Sera oldalán: https://dizionari.corriere.it/

 

Két idegennyelvű szótár is nagyon jó. Ha már jól tudsz egy másik idegennyelvet, angolt, franciát vagy németet, akkor érdemes azon a nyelven szótárazni, különösen az internetes szótárak működnek sokkal jobban a nagy nyelveken. Ráadásul két legyet ütsz egy csapásra! És az agynak megint könnyebb dolga lesz, hiszen össze tudja kapcsolni az adott szót a két nyelven, és ezt hosszú távra megjegyzi. Ráadásul kellemes meglepetések is fognak érni, hiszen sok szó hasonlít egymásra a különböző nyelveken. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem mersz nekivágni, az óráinkon ezt is begyakoroljuk, szótár használatot is szívesen tanítok.

https://dizionari.corriere.it/dizionario_inglese/index.shtml

BESZÉLJ OLASZUL!

Nem szabad  attól félni, hogy hibázol.  Nyelvészek azt tapasztalták, hogy minden nyelvnek megvannak a maga tanulási fázisai, a tanulók pedig az egyes szakaszokban ugyanazokat a hibákat követik el. Van olyan hiba, amit mindenki elkövet. Ebből is látszik, hogy hibázni nem egyedi eset, tehát teljesen normális, a folyamat része. Azt is kimutatták, hogy az introvertált emberek kritikusabbak önmagukkal szemben, ezért nehezebb nekik megszólalni és elfogadni hibáikat. Ezen is lehet segíteni: meg kell változtatni a hozzáállásodat. Ez is sokaknak sikerült már. Ráadásul olaszul beszélni csak bátran lehet, félénken, halkan egyáltalán nem. Nézd meg az olasz filmeket,  úgy tűnik, mintha mindig kiabálnának, de ez csak a vehemenciájukból fakadó, érzelemdús társalgási forma, amelynek a gesztikulálás is fontos része.

GONDOLKODJ OLASZUL! Az ember fejében állandóan pörögnek a gondolatok, miért ne használnád ki ezt is? A gondolataidat irányíthatod is. Mondogasd magadban kedvenc olasz szavaidat, fogalmazd meg olaszul, hogy éppen mit csinálsz, mit látsz. Például közlekedés közben az autók rendszámával remekül tudod gyakorolni a számokat, a betűzést is a kapcsolódó városnevekkel.

ÍRJ OLASZUL! Írd le egy napodat, részletesen, mit csináltál, kivel találkoztál, mit ettél, kiváló a múlt idők gyakorlására is. Kézzel írj, az sokkal hatékonyabb, mint a billentyűk ütögetése. Tudományosan bizonyított, hogy az írás folyamatának lelassításával gyorsul a tanulás. A kézírás az agynak olyan területeit aktivizálja, amit a gépírás nem, főleg azokat, amelyek a memória kialakításában és javításában játszanak szerepet.

Kivel beszélgessek? Először is a nyelvtanároddal. Ne hagyd, hogy mindig ő kérdezzen, te is tegyél fel neki kérdéseket, hiszen ezt is csak gyakorolva lehet megtanulni. Aztán vannak különböző, olaszul tanulókat segítő csoportok a közösségi oldalakon, és levelezőpartner kereső oldalak is, ahol biztos találsz olyan, hasonló érdeklődésű olaszokat, akik szívesen írnak neked. (Mosalingua, Hello Talk, Italki, Speaky stb).