Nyelvvizsga

Miért fontos a nyelvvizsga?

A felvételinél többlet pont jár érte, a diploma átvételének feltétele, álláskeresésnél nagy előny, ha van, ráadásul egyes munkahelyeken nyelvi pótlékot is adnak érte.

Melyik nyelvvizsga típust válasszam?

Elég sokféle nyelvvizsga van Magyarországon, ezért talán nehéz a választás. Itt megtalálod a különböző nyelvvizsgák pontos leírását, valamint a középfokú nyelvvizsga követelményeit is. Azért állítottam össze nyelvvizsga típusok szerint a középfokú mintafeladatokat, hogy össze tudd hasonlítani őket. Oldd meg ezeket a gyakorló feladatokat, majd a megoldókulcs segítségével ellenőrizni is tudod a megoldást. Amelyik vizsgatípus jobban sikerült, és jobban tetszik, és amelyiket elfogadja az iskolád, munkahelyed, azt válaszd. Ha egyedül nehéznek találod ezt a feladatot, kérj konzultációs időpontot, segítek a választásban. A sikeres vizsga érdekében, a felkészülés során, érdemes egy személyre szabott nyelvtanfolyamot is elvégezned. Magánóra formájában a leghatékonyabb a tanulás, mert így a te igényeid, kitűzött célod figyelembevételével kapod a tananyagot, a nyelvtanár csak rád figyel, és ez óriási idő és energia megtakarítás is. Én magam, az olasz nyelvtanárként, idegenvezetőként, tolmács-fordítóként szerzett rengeteg tapasztalat, a Rómában töltött öt év, és a nyelvvizsgáztatói gyakorlat birtokában hatékonyan tudok neked segíteni. Ráadásul az olasz nyelv iránti lelkesedésem tanítványaimra is átragad, emiatt sokkal élvezetesebb a tanulás számukra is, hiszen amit szívesen csinál az ember, az sokkal hatékonyabb, ezt pedig a sok sikeres vizsga is bizonyítja.

Milyen olasz nyelvvizsgák vannak Magyarországon?

ÁLTALÁNOS OLASZ NYELVVIZSGÁK

ORIGO, ELTE Nyelvi Centrum

Az ún. Rigó utcai nyelvvizsga. Van papíralapú olasz nyelvvizsga és online nyelvvizsga is náluk. Államilag akkreditált nyelvvizsga szervező hely. Számos vizsgahelyszín van az országban. Kéthavonta szerveznek vizsgákat.

Középfokon írásbeli feladatok: olvasáskészség, levélírás, véleménykifejtés.

A középfok szóbeli részei: beszédértés, társalgás, képleírás és szituációs gyakorlat.

Van ún. próbavizsga is. Részletek: https://www.onyc.hu/

MINTAFELADATOK B2 Origo

 

BME Budapesti Műszaki Egyetem

Államilag elismert bizonyítványt ad, a részvizsgák (szóbeli, írásbeli) külön is letehetők, általános egynyelvű, gazdasági és műszaki szaknyelvi vizsgák is vannak. Sok vizsgahelyszín van országszerte.

A kétnyelvű, középfokú írásbeli vizsga részei: levélírás, fórumon hozzászólás, olvasáskészség, fordítás olaszról magyarra, nyelvtani teszt.

A középfokú szóbeli részei: társalgás, témakifejtés, szituáció.

További részletek: http://www.bmenyelvvizsga.bme.hu/hu/nyelvvizsgak_fooldal/nyelvvizsgak

 MINTAFELADATOK B2 BME

 

CILS Università per Stranieri di Siena

Ez a sienai egyetem egynyelvű, államilag elismert, nemzetközi nyelvvizsgája. A magyarországi vizsgaközpontja a Studio Italia Nyelviskola. Négy vizsgaszintből lehet választani.  A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központnál lehet a vizsgabizonyítványt honosíttatni. A vizsgán semmilyen segédeszköz (szótár) nem használható. A vizsga után az összes anyagot Sienába küldik, ott javítják ki. A szóbeli vizsgát mindenhol diktafonnal rögzítik, így téve lehetővé, hogy azok javítása is Sienában történhessen.

Középfok írásbeli: fogalmazás, levélírás, szövegértés.

Középfok szóbeli: hallott szövegértés, társalgás, véleménykifejtés adott témában, képleírás.

További részletek: https://olasznyelviskola.hu/olasz-nyelvvizsga-menete

MINTAFELADATOK B2 CILS

 

CELI Univesità per Stranieri di Perugia

Ez a perugiai egyetem egynyelvű nyelvvizsgája, a magyarországi vizsgahelyszín a Budapesti Olasz Kultúrintézet. Annak lehet jó ez a típusú nyelvvizsga, aki Olaszországban szeretne dolgozni, és az ottani munkaadónak kell nyelvtudást igazoló dokumentumot bemutatni.  A középfok B2 szintnek a CELI 3 felel meg.

A középfokú írásbelin van olvasott szövegértés, írásfeladat (levélírás), és egy nyelvtani teszt. A vizsgán szótár nem használható.

A középfokú szóbeli részei: hallott szövegértés, képleírás, olvasott szöveg összefoglalása, szituáció eljátszása.

A vizsgaidőpontokról itt találsz részleteket:

https://iicbudapest.esteri.it/iic_budapest/hu/imparare_italiano/certificazioni/certificazioni.html

MINTAFELADATOK B2 CELI

                                                       OLASZ   SZAKNYELVI VIZSGÁK

BGE Budapesti Gazdasági Egyetem

Idegenforgalmi-vendéglátóipari szakmai nyelvvizsga és üzleti szakmai nyelvvizsga. Évente kétszer van vizsga, januárban és májusban. Az egyetem akkreditált, államilag elismert nyelvvizsgája.

A középfokú írásbeli részei: olvasott szöveg értése, nyelvismereti teszt, szakmai szöveg írása (egy üzleti levél, 100-120n, és egy leírás, 140-160n terjedelemben, itt szótár használható).

A középfokú szóbeli részei: beszédértés, szakmai jellegű beszélgetés, témakifejtés, olasz szöveg összefoglalása magyarul, szituációs társalgás reália segítségével.

További részletek: http://www.nyelvvizsgak.hu/

MINTAFELADATOK BGE B2 Idegenforgalom

MINTAFELADATOK BGE B2 Gazdaság